Leer herkaderen

Leer herkaderen

Het is maar hoe je het bekijkt. Versta de kunst van het omdenken!

Razend populair zijn de heren van Omdenken. En niet voor niets, zij verstaan de kunst van het omdenken of herkaderen bijzonder goed. Herkaderen is een vaardigheid op zich die door iedereen is aan te leren. Het wordt veelal gebruikt door therapeuten en binnen het Neuro Linguistisch Programmeren. Het is een techniek waarmee je jouw perceptie en daarmee jouw stemming kunt beïnvloeden. Het kan enorm relativeren en je vroegtijdig uit een negatieve stemming halen die je niet langer dient.

Herkaderen (reframing) is de techniek om gedrag een andere betekenis te geven. Een belangrijk uitgangspunt bij deze techniek is dat iets pas betekenis krijgt in een bepaalde context. “All meaning is context dependent” zoals Alfred Korzybski in 1933 in zijn boek ‘Science and sanity’ al schreef.

Het verbreedt jouw wereldmodel (jouw unieke kijk op wat jij werkelijkheid of waarheid noemt) en geeft zo ruimte en lucht. Een actueel voorbeeld uit mijn leven: mijn lieve dochter zit in het tweede jaar van de HAVO. Ze doet het liefst zo weinig mogelijk aan school. Net genoeg om over te gaan. Heel berekenend leren, waardoor het aan het einde van het schooljaar natuurlijk erg spannend wordt. Die zesjes kunnen immers ook vrij gemakkelijk vijfjes worden.

En dat gebeurde ook dit jaar toen de proefwerken in de laatste toetsweken iets moeilijker bleken dan gehoopt door mijn dochter. Het werden uiteindelijk ‘slechts’ 2 vijven en de rest zessen met hier en daar een verdwaalde 7. Met de hakken over de sloot over. Tsja, daar kun je van alles van vinden. Het hoort niet, het mag niet, het is gemakzucht, het is lui, zo kom je er niet. Wat moet er later van haar worden? Duidelijk is wel, dat ze voldoende energie over heeft gehouden door haar efficiënte gebruik ervan en dat ze vanaf dag 1 volop van haar vakantie geniet.

Doe jij dat ook? Of heb je moeite met het loslaten van je werk op de eerste dagen van je vakantie. Wees nieuwsgierig naar hen, die deze kunst wel beheersen en bevraag ze vol bewondering hoe ze dit nu eigenlijk precies doen. Zo wordt jouw kind jouw rolmodel in plaats van andersom. Vanuit welke kaders kijk jij naar de wereld? naar je collega’s? je partner? En hoe kijk je naar je eigen gedrag? Kun jij de positieve intentie in elk gedrag zien? en hoe vast staan jouw kaders? Leer in het onze training: Mentale Lenigheid en kracht.